Voor wie

Veel klachten hangen samen met een te hoge spanning. Door deze spanningen kunnen verschillende klachten ontstaan, bijvoorbeeld opgejaagd gevoel, nek- of hoofdpijnklachten, benauwdheid of hyperventilatie. Adem- en ontspanningstherapie richt zich op het verminderen of beter omgaan met deze (over) spanning.

Een optimale ademhaling is een ademhaling die zich aanpast aan de situatie en waar je eigenlijk geen moeite voor hoeft te doen.

Onze adem reageert op emotie, spanning of inspanning. Als we gespannen zijn, reageert je lichaam en adem. Het ademen heeft daarmee een signaalfunctie. Belangrijk is om die te herkennen. Dit werkt ook omgekeerd: we kunnen onze eigen spanning (tijdelijk) regelen door bewust te ademen of meer te ontspannen.

Doel adem en ontspanningstherapie
Restjes spanning die in ons lichaam aanwezig blijven, kunnen op den duur zo gewoon worden, dat we ze niet meer opmerken. Adem- en ontspanningstherapie werkt in op deze onnodige spanning en leert u opnieuw ervaren hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn en makkelijk te ademen.