Behalve algemeen oefentherapeut ben ik lid van het netwerk chronische pijn (2011), geregistreerd adem- en ontspanningstherapeut Methode van Dixhoorn (2013) en slaapoefentherapeut (2023).
Ik ben in 1991 gestart als oefentherapeut Mensendieck. Het mooie aan het beroep vond ik dat je samen met iemand op zoek gaat naar de oorzaak van de klacht en hoe deze te beïnvloeden is. Bijvoorbeeld; hoofdpijn, is een belastende houding, manier van arm en schoudergebruik, omstandigheden (zwaar werk, werk met deadline) of stress de oorzaak. Als je de oorzaak kan achterhalen hoe kan je de hoofdpijn dan voorkomen of als je het toch krijgt hoe kom je er zo snel mogelijk weer van af.
Rond 2000 ben ik gestart samen met een diëtist met meer bewegen voor mensen met overgewicht. Hier lag naast meer en gezond bewegen (en eten) met name coaching van gezond beweeggedrag staat centraal.
Gedurende de jaren merkte ik steeds meer dat spanning en stress vaak klachten veroorzaken of versterken. Door het doen van diverse cursussen probeerde ik het ontspannen onder de knie te krijgen maar door mijn nuchtere inslag voelde ik me er nooit helemaal prettig bij. Tot een collega mij enthousiast vertelde over de methode Van Dixhoorn. Wat sceptisch begon ik aan het eerste jaar van de 3-jarige opleiding.. Al snel realiseerde ik me dat dit echt de manier van ontspannen is waar ik naar op zoek was. Het is fantastisch om te merken hoe makkelijk het voor iedereen toepasbaar is.
De laatste jaren is mijn interesse met name naar de behandeling van mensen met chronische pijnklachten verlegd. Het is vaak een uitdagend en soms een ingewikkeld traject waarbij “samen op weg naar beter” centraal staat.
Chronische pijnklachten gaan vaak samen met chronische vermoeidheid en slecht slapen. Met cognitieve gedragstherapie zijn deze goed te beïnvloeden. Dit was de reden om in 2023 de opleiding tot slaapoefentherapeut te doen.
Door het Netwerk Chronische Pijn ben ik ook in contact gekomen met FNS (functioneel neurologische stoornis). Ook een uitdagende diagnose waar een persoonlijk traject centraal staat en waarbij indien nodig gebruik gemaakt kan worden van katalepsie inductie.
In de behandeling staat een persoonlijke benadering en samen weer grip krijgen op de klachten centraal.